CHALUPÁŘSKÁ SMĚS

Jednu sprnovou neděli ráno dostanete za úkol vyrazit do lesa nasbírat houby na smetanovou houbovou omáčku k pečenému králíku s knedlíkem na nedělní oběd na který je pozvána i maminka vaší drahé polovičky. Zrovna není ta pravá houbařská žeň, ale přesto máte štěstí. Narazíte v remízku na skupinku křemenáčů, po hodince marného běhání po lese na rodinku hřibů strakošů a na cestě domů na okraji mladé smrčiny vás příjemně překvapí několik nečervivých ryzců smrkových.

Tak to je Chalupářská směs. Sousedé nebudou závistivě koukat přes plot když si ji ponesete domů, ale svůj úkol splní ráda a maminka vaší ženy bude mít o důvod méně být k vám v neděli odpoledne kritická.

Chalupářská směs, složená z křemenáčů osikových, hřibů strakošů a ryzců smrkových nakrájených na kostičky 2 × 2 cm se hodí k přípravě jemných houbových omáček. K drůbeži, bílým masům, rybám a mořským plodům. Vyzkoušejte obohatit touto směsí hotovou sýrovou omáčku Apetito (běžne dostupnou v kterémkoliv supermarketu).

Sýrovou omáčku Apetito vytlačíme z obalu do útlého kotlíku, zahřejeme, přidáme hrst zmrazených kostiček Chalupářské směsi, přivedeme na dvě minuty téměř k varu a máme překvapivě dobrou sýrovohoubovou omáčku vhodnou třeba k těstovinám, nebo k pečené rybě ke které jsme připravili vařené brambory.

Pro zachování chuti a vůně směsi je vhodné přidat ji k pečeným a dušeným masům na posledních 10 minut a k masům grilovaným a smaženým směs podusit několik minut samostatně a ihned podávat. Chalupářská směs má jemnější chuť a vůni. K červeným masům a ke zvěřině doporučujeme „čistý“ hřib smrkový nebo Směs hřibů.

  • složení: křemenáč osikový, hřib strakoš, ryzec smrkový
  • trvanlivost: minimální trvanlivost při teplotě –18 °C je 18 měsíců od data výroby
  • balení: 5× 1kg, polyetylen, karton
  • před kulinářskou úpravou nerozmrazujeme!