BRAMBOROVÝ SALÁT S NAKLÁDANOU ŠUMAVSKOU SMĚSÍ A RAJČATY

Recept je sestaven pro 4 osoby.

Na zálivku:

  • 3 žloutky
  • 1 lžíce středně hořké hořčice
  • cukr, sůl dle chuti
  • pepř čerstvě mletý
  • 100 g olivového oleje
  • lžíce sekané pažitky
  • lžíce sekané ploché petržele
  • 2 listy sekaného libečku

Na salát:

  • 1kg brambory salátové
  • 250 g zralých rajčat
  • 320 g nakládané šumavské směsi
  • 1–2 šalotky
  • 20g másla
  • 8 tenkých plátků pancetta (italská slanina)
  • ¾ l silného kuřecího vývaru (kuřecí torza, kořenová zelenina)

Postup přípravy

V míse metlou ušleháme žloutky, hořčici a šťávu z nakládaných hub. Po částech zašleháme olivový olej. Omyté a osušené bylinky jemně nasekáme a přidáme do zálivky. Očištěné a omyté brambory uvaříme v malém množství vody. Uvařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Nakrájíme je na plátky. Rajčata nařízneme do tvaru kříže a blanšírujeme ve vroucí vodě. Ochladíme v ledové vodě a slupku oloupeme. Po ochlazení zbavíme peciček a nakrájíme na větší kousky. Brambory a rajčata vložíme do zálivky, promícháme a dochutíme kuřecím vývarem.

Mezitím:

Na pánvi rozpálíme máslo, vložíme plátky slaniny a opečeme je po každé straně (cca 30 vteřin), vyjmeme. Na tuk dáme nakrájené tenké plátky cibule, podusíme po obou stranách a pak vyjmeme. Potom na pánev vložíme okapané nakládané houby a podusíme asi 3 min.

Servírujeme:

Salát bramborovo – rajčatový rozdělíme na středně velké talíře, přidáme houby, ozdobíme plátky slaniny a cibule. Ozdobíme bylinkami.